Signatur er revidert. Klikk for å gå til nye verksider.
Du er her: Hovedsiden  >  Signatur 2  >  Signatur 2  >  5 (Norsk og andre språk)   >  Oppgaver  >  Utfyllingsoppgaver  >  Oppgave 1: Nordiske språk
   
  Kap. 5: Norsk og andre språk
 
Oppgaver
 
Lydbok
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Oppgave 1: Nordiske språk

Les «Et felles språk blir til fem» på side 56 og sett inn riktig ord.

Rundt år var det ett felles språk i . Nordmenn, svensker og dansker forsto hverandre uten , de snakket det samme språket. Rundt år begynte språket å utvikle seg i litt retninger i de tre landene. En stor gruppe nordmenn bosatte seg dessuten på , og noen dro også til . Det felles språket delte seg i språk, norsk, svensk, dansk, islandsk og færøysk. Det gamle norske og islandske språket kalles i dag .
De fem språkene var svært like helt fram til midt på -tallet. Senere utviklet hvert språk egne som gjorde at de ble mer . Men de tre språkene, norsk, svensk og dansk, er likevel så like at vi kan hverandre. Språkene på Island og på Færøyene, som var helt like språket i Norge, har forandret seg fra middelalderen og fram til i dag. Det er derfor ikke så lett for en å forstå islandsk og færøysk. De to språkene kalles ofte .
Norsk, dansk, svensk, islandsk og færøysk tilhører den språkfamilien. Eksempler på andre språk som tilhører den indoeuropeiske , er engelsk, tysk, fransk, , italiensk, indisk, urdu og russisk.

« Tilbake