Signatur er revidert. Klikk for å gå til nye verksider.
Du er her: Hovedsiden  >  Signatur 2  >  Signatur 2  >  6 (Norrønt)   >  Oppgaver  >  Utfyllingsoppgaver  >  Oppgave 1: Verdier og idealer i vikingtida
   
  Kap. 6: Norrønt
 
Oppgaver
 
Lydbok
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Oppgave 1: Verdier og idealer i vikingtida

Les «Verdier og idealer i vikingtida» på side 75 og sett inn riktig ord.

Det islandske samfunnet var et . Ei ætt var en som var knyttet til én eller flere . Dersom to personer fra ætter kom i alvorlig konflikt med hverandre, førte det ofte til blodige . Ble en person drept, måtte det hevnes ved , og slik kunne konflikten mellom ættene vare i flere .

I vår moderne tid kan dette virke både og skremmende. Da er det viktig å huske at og hevn var sentrale i det norrøne samfunnet. Dersom man døde en ærefull død i , ville minnet leve videre.

Etter hvert prøvde folk å løse konfliktene på en måte, ved å legge sakene fram på lokale . Islendingene fikk i 930 et , som skulle ha lovgivende og myndighet over hele øya. I realiteten var det likevel den som rådde, for Alltinget hadde ingen politimyndighet til å straffe . I et slikt samfunn ble mannlige dyrket. En mann skulle være dyktig i og idrett, han skulle være og listig. Han måtte for all del ikke tape . Å beholde æren var det i livet.

« Tilbake