Signatur er revidert. Klikk for å gå til nye verksider.
Du er her: Hovedsiden  >  Signatur 2  >  Signatur 2  >  6 (Norrønt)   >  Oppgaver  >  Utfyllingsoppgaver  >  Oppgave 2: Den eldre Edda
   
  Kap. 6: Norrønt
 
Oppgaver
 
Lydbok
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Oppgave 2: Den eldre Edda

Les avsnittet «Den eldre Edda» på side 78 og sett inn riktig ord.

I 1643 fant en islandsk biskop ei fillete nederst i en sengebunn. Innholdet i boka var . Den inneholdt dikt om og helter fra gammel tid. De fleste diktene i Den eldre er med i denne skinnboka. Edda betyr trolig , og diktene skulle kanskje fortelle hva som skjedde i riktig dager, i «oldemors tid».
Eddadiktene hadde levd på i mange hundre år før de ble skrevet ned på -tallet. Vi kjenner ikke navnet på og vi vet heller ikke hvem som har dem ned.
Den eldre Edda består av ca. 30 dikt. betyr «volvens spådom». Volven er en som forteller om verdens , om kampen mellom onde og gode , og om hvordan verden skal gå under i . Men opp av havet skal det stige en ny , og slektene skal leve i med hverandre.
betyr «den høyes tale». «Den høye» er her , og han gir råd og regler for hvordan menneskene bør . Levereglene dreier seg om alle sider ved livet: gjestfrihet, , vennskap og død. «Håvamål» gir innblikk i et samfunn der en må opptre for å overleve.

« Tilbake