Signatur er revidert. Klikk for å gå til nye verksider.
Du er her: Hovedsiden  >  Signatur 2  >  Signatur 2  >  9 (Fortellermåter og verdier i litteraturen)   >  Oppgaver  >  Utfyllingsoppgaver  >  Oppgave 1: Muntlige fortellinger
   
  Kap. 9: Fortellemåter og verdier
 
Oppgaver
 
Lydbok
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Oppgave 1: Muntlige fortellinger

Les om muntlige fortellinger fra nederst på side 140 og sett inn riktig ord.

«Det var en gang …» Slik mange av disse fortellingene. Det var ofte som hadde gått fra munn til munn gjennom . En god forteller satte alltid en farge på fortellingen og ville mane fram bilder av Askeladdens kamp for å nedkjempe tusser og troll for å vinne og halve kongeriket. Men fortelleren måtte støtte seg til , og derfor fulgte eventyrene faste og enkle mønstre, for eksempel .
I norsk utforming hører vi om granskog, og tjern, mens vi under andre himmelstrøk kan høre om jungel, og dammer. Muntlige fortellinger har ofte vandret over gjennom århundrene. De blir preget av tida og der de blir fortalt.
De eldste fortellingene var om skapelsen, guder og naturfenomener. Mytene forsøkte å gi på spørsmål som menneskene alltid har stilt seg, for eksempel om hvordan og mennesket oppsto, og om hva som skjer med oss etter . På tvers av kulturer og tidsepoker har mytene mange . Mytene brukte et bilde- og symbolspråk, for eksempel liknelser og .


« Tilbake